Totes les organitzacions disposen de grans bases de dades on s’emmagatzemen dades massives (big data, en anglès) sobre l’activitat pròpia i sobre aspectes que hi poden tenir impacte, i el gran repte és organitzar-les amb efectivitat, per a identificar nous productes, oportunitats de negoci, racionalitzar recursos o conèixer millor l’usuari.

La tècnica clau en aquesta organització és la mineria de dades (data mining, en anglès), que consisteix a analitzar un gran volum d’informació emmagatzemada en diferents bases de dades, de manera automàtica o semiautomàtica, a fi de deduir patrons de coneixement i algoritmes que puguin generar aplicacions pràctiques i treure’n rendiment. Aquests patrons es poden trobar utilitzant estadístiques o algoritmes de cerca propers a la intel·ligència artificial i a les xarxes neuronals.  

La mineria de dades va néixer amb la intenció d’ajudar a comprendre una enorme quantitat de dades, i que se n’extraguessin conclusions per contribuir a la millora i el creixement de les empreses, sobretot pel que fa a les vendes i la fidelització de clients. Fora de l’àmbit empresarial, en les institucions també té un gran camp per recórrer, ja que aquesta tècnica s’ha incorporat en governs, universitats, hospitals i altres organitzacions que volen treure el màxim rendiment de les dades que acumulen, i fer que reverteixin de manera positiva en l’activitat.

Un altre concepte relacionat és la mineria web (web mining, en anglès): és la tècnica informàtica de mineria de dades aplicada específicament a extreure informació del contingut de pàgines web, de la seva estructura de relacions i enllaços i dels registres de navegació dels usuaris.

Podeu consultar al Cercaterm, el cercador terminològic del TERMCAT, les fitxes d’aquests termes catalans, i també trobareu al canal Terminologia de les TIC altres recursos d’aquest àmbit.