Unes cinquanta persones s’han trobat aquest dimecres al 21è PyData Mallorca, la branca mallorquina d’un popular esdeveniment que ja es fa a més de 60 ciutats del món. PyData és un programa divulgatiu de NumFOCUS, una entitat sense ànim de lucre que promou l’ús del Programari Lliure (el codi del qual és obert i de domini públic, i per tant accessible per a ser examinat o modificat per qualsevol persona) en l’àmbit científic. A Mallorca, es reuneixen cada dos mesos des del 2016.

Els esdeveniments PyData, organitzats per la mateixa comunitat de desenvolupadors i usuaris, es fan amb l’objectiu de compartir el coneixement i plantejar idees. A més, la xarxa global PyData promou la discussió de bones pràctiques, nous enfocaments i tecnologies emergents per a la gestió de dades en el camp de la recerca i les ciències de la computació. Per això, els PyData constitueixen un fòrum ideal per debatre obertament el cantó positiu i el cantó fosc de les disciplines vinculades amb les Dades Massives (Big Data).

La Cultura del Software Lliure

El terme de ‘Programari Lliure’ (que prové de l’anglès Free Software) va ser encunyat el 1985 per Richard Stallman, aleshores investigador del MIT, que potseriorment va crear l’ONG Free Software Foundation. L’organització té l’objectiu de garantir la llibertat d’executar el programari, estudiar-lo i modificar-lo sense impediments. Independentment de la llicència i el llenguatge, els desenvolupadors de programari lliure creen, comparteixen i modifiquen el codi font junts. I treballar un codi de manera conjunta significa moltes coses: transparència, franquesa i cooperació són paraules que sovint esmenten els desenvolupadors. A diferència de les aplicacions privades, que impedeixen verificar si el seu funcionament real es correspon de manera exacta amb allò exposat en la descripció, el codi obert permet la seva revisió per part de la comunitat.

One Reply to “PyData: La comunitat que impulsa el Software Científic Lliure també es reuneix a Mallorca”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.