Catalunya s’ha submergit en la revolta. Després de la sentència del Procés, les mobilitzacions es multipliquen i creix la repressió. També passa a Hong Kong, on els carrers bullen per impedir que la Xina prengui més llibertats als ciutadans. La gran coordinació que exhibeixen -orquestrada a les aplicacions i a les xarxes socials- ha colpit el món. Aquest manual elaborat per Keyboard Frontline i la Hong Kong Civil Liberties Union es dirigeix als activistes de la primera línia de les manifestacions. En resumim alguns consells a continuació. “Be water!

Protegeix les dades

  1. Abans d’unir-te a una protesta, és recomanable esborrar qualsevol informació sensible guardada al mòbil, incloent -però sense limitar-ho a això- qualsevol registre de comunicacions anteriors, així com la informació de contactes, correus electrònics, fotografies o vídeos. Com a alternativa, pots comprar un segon mòbil, lliure d’informació sensible, per utilitzar-lo durant les protestes. També has d’establir una contrasenya tant per al telèfon com per a les aplicacions, per evitar que pugui ser utilitzat si cau a mans d’algú altre.

Protegeix el mòbil

Abans d’anar a manifestar-te, assegura’t que tens prou bateria al mòbil. Pots activar la funció per destruir les dades a distància i instal·lar-hi algunes aplicacions útils:

Utilitza un correu electrònic xifrat. Actualment, existeixen diversos proveïdors de serveis de correu electrònic que permeten xifrar els missatges. El correu s’encripta abans de ser enviat, i només es desxifra quan és rebut pel compte designat. Alguns d’aquests proveïdors són Hushmail, ProtonMail i StartMail.

Utilitza apps de missatgeria instantània xifrada de punt a punt. La majoria de hongkongesos utilitzen apps de missatgeria instantània no xifrada, com Whatsapp. Aquestes aplicacions envien missatges a través d’un servidor que pot emmagatzemar-los, obrint la porta al robatori o filtració de dades. Per això recomanem les apps xifrades de punt a punt, com Telegram. Per a fer una trucada telefònica, aconsellem utilitzar RedPhone (Android) o Signal (iPhone). No obstant això, recorda que el telèfon encara pot emmagatzemar gravacions, comunicacions i/o l’activitats que has generat amb una app concreta.

Utilitza un servei de fotografia o vídeo en streaming. Per fer fotos o vídeos, recomanem utilitzar aplicacions de fotografia o gravació de reproducció instantània i evitar que puguin suprimir-se. Instagram o Tumblr poden anar bé. Si vols gravar, reproduir i pujar els teus vídeos de manera instantània, pots provar amb Ustream.

Utilitzar el telèfon és un dret

El Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, la Llei Bàsica i la Carta de Drets de Hong Kong estableix la llibertat de comunicació i de fer-ho amb privacitat. Si pel carrer o en una protesta ets aturat o qüestionat per un agent, tens dret a utilitzar el mòbil per contactar amb altres, fer fotografies o gravar vídeos. Si ets arrestat, tens el dret de callar, així com d’evitar respondre a cap pregunta sobre el teu mòbil. Si algú et demana que donis la teva contrasenya del telèfon, avisa un advocat. En cas de no poder contactar-hi perquè t’han confiscat l’aparell, recorda el número de placa del policia, i quan i com va passar tot, per tal d’interposar una denúncia més tard.

Abusos i queixes

Si teniu alguna queixa contra el comportament de la policia en algun moment, has de recordar el número de placa, la localització, el temps i els detalls per informar de l’incident a la seva comissaria. També has de presentar una queixa al Centre de denúncies contra la policia i sol·licitar assessorament legal independent tan aviat com sigui possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.