Els secrets d’Estat de la primera potència mundial podrien arribar a ser gestionats per la companyia

El Pentàgon estreny els vincles amb Silicon Valley. Amazon encapçala la cursa per signar un dels contractes d’informàtica en núvol més lucratius que ha plantejat mai l’Exèrcit nordamericà, amb 10 bilions de dòlars en joc. Una passa més perquè la companyia assumeixi la informació del govern federal, des dels antecedents penals fins a les auditories fiscals. El projecte estableix la construcció d’una infraestructura a Internet que emmagatzemi informació militar confidencial. L’exèrcit pretén refrescar la burocràcia militar utilitzant els serveis de les empreses tecnològiques. És així com el Departament de Defensa nordamericà pretén guanyar avantatja tàctica als camps de batalla, en un context on és clau l’eficiència amb què es gestiona la informació.

La companyia de Jeff Bezos ja no es conforma, doncs, amb ser el major minorista en línia del món. El 2013, Amazon va convertir-se en el proveïdor d’informàtica en núvol de la CIA. L’acord, que es va signar per un valor de 600 milions de dòlars, va convertir l’empresa en la gran contractista de la seguretat nacional. El 2017, destaparen que el sistema d’intel·ligència que ajudà Trump a deportar milions d’immigrants dels Estats Units -i que creava perfils detallats que després s’utilitzaven per rastrejar els immigrants com les relacions familiars, connexions personals, adreces, registres de telèfon o trets biomètrics- emmagatzema tota la informació als Amazon Web Services (AWS). L’any següent, els serveis al núvol van proporcionar a la companyia el 13% del seu negoci global. A més, alguns departaments de policia ja utilitzen el programari de reconeixement facial en el núvol, Rekognition. Una eina que pot detectar l’edat, el gènere i fins i tot certes emocions, tot i que falla en molts casos.

La cursa per firmar el contracte amb l’Exèrcit ha nascut enmig de les crítiques furibundes d’altres postulants -Microsoft, Oracle o Google, entre altres-. Per un costat, alguns han denunciat que el procés d’oferta no s’ha desenvolupat en condicions d’igualtat i s’ha afavorit Amazon des del principi. Per altre costat, molts critiquen que només pugui haver-hi un sol guanyador que, a efectes pràctics, acabarà controlant gran part dels núvols del govern federal. Tot plegat, condueix cap a una nova configuració del govern i la indústria, sense que ningú n’hagi predit les implicacions. Allò més probable, però, és que el finalista del contracte disposi en el futur d’una gran capacitat d’influència en les regulacions que el podrien afectar, tenint en compte que, actualment, les grans amenaces dels monopolis no són tant els competidors com la legislació.

Llavors, quin serà el paper d’Amazon en la política i la seguretat nacional? Quines són les conseqüències de que els secrets d’Estat arribin a ser gestionats, de manera indirecta, per una firma comercial?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.